Proljetni su dani na vratima. Od duljih dana i viših temperatura dijeli nas još poneki tjedan, a najave o mogućnostima rekreiranja i aktivnog odmora polako stižu s već poznatih adresa.

Dolazi vrijeme vožnje na dva kotača vlastitim pogonom pa će ljubitelji brdskog biciklizma nesumnjivo biti izazvani da se provezu šumama u briježnom dijelu Međimurja. Sve je više pobornika brdskog biciklizma, osobito u klubovima s područja općina Sveti Martin na Muri i Nedelišće, dok čakovečki biciklisti vole sve – i zemlju, i šljunak, i asfalt. Neki među svima njima se natječu, drugi iz adrenalinskih pobuda iskušavaju vožnju kroz šume i teže pristupačne dijelove.

10541425_763299383781078_1174682860502693835_o

S druge strane, organiziranu Proljetnu biciklijadu, koja ima predznak rekreativnog obiteljskog druženja, prva će upriličiti Turistička zajednica Općine Nedelišće.

Od zemljanog do vodenog znaka

Nije horoskop u pitanju, već okretanje rijeci na našem sjeveru i 14. međunarodnom spustu murskih ladji Mura 2016. koji organiziraju Općina Sveti Martin na Muri, njezina Turistička zajednica, ali i TZ Grada Mursko Središće, općine Dekanovec i Podturen, Grad BaddRadkersburg u Austriji, Zveza ekoloških gibanj iz Slovenije, Zavod za turizemin kulturo Općine Beltinci te Općina Muraszemenye u Mađarskoj.

spust

Još jedna tradicija na Muri je Rafting Kupa Mura Grada Čakovca čija edukativna, natjecateljska i ekološka nota imaju podjednak utjecaj, jer su prvenstveno namijenjene učenicima iz sedam međimurskih srednjih škola. Ove će godine Kup biti održan po petnaesti put, u tehničkoj organizaciji tvrtke Ekom, TZ-a Grada Čakova i općina uz Muru – Podturen, Dekanovec, Domašinec i Goričan.

Za one koji su ipak skloniji čvrstom tlu, brojna događanja vezuju se uz trim staze na Plešivici i u Termama Sveti Martin.