Muzej Međimurja Čakovec 19. veljače, bilježio je značajan dan u svojoj osnivačkoj povijesti. Na isti datum 1954. godine osnovan je kao Gradski muzej Čakovec. Kako onda, tako i danas – MMČ je zavičajni tip muzeja.

Čuvanje materijalne i duhovne baštine Međimurja definirao muzejski postav  kroz odjele: Arheološki, Povijesni, Kulturno-povijesni, Etnografski i Likovnu galeriju. Zahvaljujući prvom ravnatelju i kustosu Muzeja Aleksandru Schulteisu i administratoru Stjepanu Leineru koji je preparirao i fotografirao građu, arheološka karta Međimurja je obogaćena prvim nalazištima. Osim terenskih istraživanja i prikupljanja muzejske građe, Arheološki odjel obuhvaća eksponate u više zbirki. Tako je za razgledanje u MMČ-u dostupna Numizmatička zbirka, Zbirka antičke građe, potom Zbirka paleontološke građe, Pavlinskog samostana u Čakovcu, Stari grad Čakovec, srednjovjekovna i prapovijesna građa, o čemu brine kustosica i voditeljica Odjela Branka Marciuš.

Što pogledati na Povijesnom odjelu?

To je mjesto na kojem se čuva, obrađuje i predstavlja građa iz povijesti Međimurja od početka 13. stoljeća do danas. Pod stručnim vodstvom kustosice Ane Šestak, taj intrigirajući odjel na upoznavanje nudi Arhivsku i memoarsku zbirku, Diplomatičku zbirku, Zbirku Jože Horvata i Memorijalnu zbirku Karlo Mrazović Gašpar.

O  vremenu Domovinskog rata u Međimurju vodi se zasebna zbirka, jednako kao i o narodnoj revoluciji, oružju i opremi, razglednicama i novinama, sportu i školstvu u Međimurju.

Muzej--2

Na Kulturno-povijesnom odjelu povjerenje se poklanja voditeljici Maši Hrustek Sobočan, kustosici koja brine o Memorijalnoj zbirci Josipa Slavenskog, Sakralnoj zbirci i Zbirci cehalija. Osobito su atraktivne zbirke fotografija, negativa i fotografskog pribora, industrijskih predmeta i metala, potom medicine i ljekarništva, namještaja, ogledala, rasvjete i satova, zbirka posuđa, potom zbirka slikarstva. Razgledati se mogu skulpture i kameni spomenici, potom Zbirka tekstila, mode, nakita i osobnog pribora, tiskana građa i dokumenti pa i Zbirka vatrogastva.

Muzej1--2

Učiti o domu

Sve što Međimurje čini Međimurjem na Etnografskom odjelu, na prvom katu MMČ-a u palači Starog grada, približava kustosica pripravnica Janja Kovač. Upoznajte se s fascinantnom Zbirkom narodnih nošnji i tekstila, predmeta vezanih uz obradu tekstila, ali i za običaje i obrade. Tu je i Zbirka seoskih igračaka i školskog pribora, obrta i rukotvorstva, seoskog gospodarstva i seoskog kućanstva.

Muzej--3

Osobito vrijednim dijelom MMČ-a smatra i se i Likovna galerija koju vodi viša kustosica Erika Nađ Jerković. Posjetitelja osobito može privući Memorijalna zbirka Ladislava Kralja Međimurca u njegovoj rodnoj kući, Zbirka Angele Bek, ali i zbirke hrvatske umjetnosti 20. i 21. stoljeća, likovnih umjetnika Međimurja, Luje Bezeredija, Marije Zidarić, Pavla Vamplina, Priske Kulčar, Slobodana Simića. Ne zaboravljamo Zbirku plakata koja mnogim posjetiteljima evocira uspomene, možda doživljene, možda od starijih prepričane, no u svakom slučaju – uz Međimurje vezane.

autorica: Aleksandra Ličanin