Kad bi morali navesti pet osoba rođenih u Hrvatskoj koji su svojim radom promijenili svijet, jedan među njima zasigurno bi bio i dr. Rudolf Steiner, rođen 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Iako ga danas cijeli svijet pozna kao austrijanca, dr. Steiner je jedno od najpoznatijih lica Međimurja.

I dok mnogi od vas osobno nikad niste čuli za njegovo ime, zasigurno ste upoznati s njegovim radom koji je ušao u sve pore društva, ne samo u Hrvatskoj, već i diljem svijeta. Waldorfska pedagogija, biodinamička proizvodnja, organska arhitektura, euritmija i ezoterija, sve su to neke od stvari po kojima je dr. Steiner poznat.

Iako je u Donjem Kraljevcu živio tek nepune dvije godine, iza njega ostala su nam brojna obilježja i atrakcije. Jedna od najpoznatijih je i njegova rodna kuća koja je, iako se danas nalazi na privatnom posjetu, otvorena za posjetitelje. Uz rodnu kuću, tu je i novoizgrađeni Centar dr. Rudolfa Steinera koji je otvoren s ciljem promocije dijela i filozofije koju je on propovijedao, a upravo je taj centar izgrađen prema pravilima organske arhitekture koju je isto tako zagovarao dr. Steiner.

Rudolf-1338

4 stvari po kojima je dr. Rudolf Steiner najpoznatiji

Biodinamička poljoprivreda – Prema Steineru, poljoprivredno gospodarstvo je organizam sa svim pripadajućim organima: tlom, biljkama, životinjama i čovjekom, koji je dio čitavog svemira. U biodinamičkoj poljoprivredi ne koriste se umjetna sredstva za zaštitu i gnojenje biljaka, već se sve radi 100% prirodnim putem prema specifičnim načinima gnojidbe o kojima je Steiner pisao u svojim knjigama. Biodinamička poljoprivreda se smatra najvišim stupnjem ekološke proizvodnje.

Antropozofija – Spoj zapadne filozofije idealizma, gnosticizma, kršćanstva, i hinduističkih učenja. Laički rečeno, prema dr. Rudolfu Steineru, svaki čovjek treba raditi na sebi kako bi bio što zdraviji, sretniji i potpuniji. Ne bi trebao brinuti o drugima u društvu, jer pretpostavka je ako svi brinu o sebi, da je cijela zajednica ispunjena i sretna. Antropozofija bi se mogla proučavati godinama, a upravo su iza dr. Steinera ostale stotine knjiga koje se bave upravo tim “skupom ezoteričnih znanja”.

Organska arhitektura – Iako je prvi put ovaj pojam upotrijebio arhitekt Frank Lloyd Wright, poznato je kako je i dr. Rudolf Steiner bio arhitekt koji je zagovarao i promovirao organsku arhitekturu. Pojam “organska arhitektura” označava harmonizaciju čovjekovog životnog prostora s prirodom na način da se objekt ili samo jedan njegov dio sjedini s okolinom te postane njenim sastavnim dijelom.

Waldorfska pedagogija – Kod dr. Rudolfa Steinera se sve temelji na antropozofskim načelima. Radi se o različitim pedagoškim metodama koje su usvojili brojni vrtići i škole diljem svijeta, a koji zauzimaju posve drugačije stajalište od klasične pedagogije, čije se metode primjenjuju u državnim vrtićima i školama. Škole u prirodi, kreativno izražavanje kao što je slikanje i kiparenje te osobni pristup svakom djetetu samo su neke od karakteristika Waldorfske pedagogije.