Nakon Porcijunkulova na tlu Međimurja u kolovozu i rujnu slijedi još nekoliko velikih svetkovina. Osim Velike Gospe koja se slavi u mnogim međimurskim župama (spomenimo Sv. Mariju i Belicu), 16. kolovoza očekuje nas i Rokovsko proštenje. Blagdan sv. Roka obilježava se u čast ovom svecu – hodočasniku, dobrotvoru i zaštitniku bolesnih.

Uz drugog se sveca, sv. Bartola, veže tradicija postavljanja klopotca. Klopotec, najčešće drvena konstrukcija slična vjetrenjači, simbol je plodnih vinorodnih područja Europe, osobito Štajerske. U gornjem Međimurju u širu je upotrebu ušao pred gotovo 200 godina. “Klopotanjem”, odn. zvukom koji proizvodi, odvraća ptice od zobanja bobica vinove loze.

Obično se postavlja uoči blagdana sv. Bartolomeja, 24. kolovoza. Smatra se da taj, posljednji tjedan kolovoza, obilježava početak dozrijevanja grožđa. U Svetom Urbanu u nedjelju, 20. kolovoza održat će se Rokovsko proštenje, a ujedno će se podizanjem klopotca obilježiti i početak sezone berbe. Dan ranije, 19. kolovoza, klopotec će se simbolično podići i kod Vinske kuće Hažić.

U nedjelju od 9 sati ujutro u Svetom Urbanu počinje sveta misa, a njome i službeno Rokovsko proštenje. Točno u podne održat će se susret i defile, odn. povorka oldtimer traktora. Zanimljivi tipovi ovih radnih vozila s podosta godina na “plećima” provozat će se urbanskim područjem te se nakon toga vratiti na početnu točku.

Za 15 sati zakazano je službeno podizanje klopotca i simbolični početak sezone berbe grožđa, voća od životne važnosti za stanovnike gornjeg Međimurja. Od 17 sati počinju seoske igre i druženje uz Duo Global. Uz sve preduvjete za dobru feštu, zabava je zagarantirana.

Posjetite predivnu vinorodnu regiju gornjeg Međimurja i općinu Štrigova. Uživajte u živopisnim šarama koje će osigurati Rokovsko proštenje i prezentaciji tradicije duge gotovo dva stoljeća! Osjetite povijest, uživajte u krajoliku, naučite nešto novo i zabavite se na seoskim igrama kod jedne od najzelenijih točaka Međimurja!