Kolovoz i rujan su mjeseci kada vožnjom kroz Međimurje vrlo lako možete vidjeti brojna polja preplavljena stotinama, ako ne i tisućama bundeva – u Međimurju poznatih kao “tikvi”. Bundeva je, iako  porijeklom iz tropske Amerike, točnije iz Meksika, veoma popularna, ako ne i jedna od najpopularnijih prehrambenih namirnica u međimurskoj kuhinji.

Njen uzgoj i postojanje u ovim krajevima (pa i cijeloj Europi) možemo zahvaliti Španjolcima i Kristoforu Kolumbu koji je bundevu upoznao na Kubi, a u svojem dnevniku spomenuo još davne 1942. godine.

Najpoznatiji proizvod buče u Međimurju su svakako bučine sjemenke

Najpoznatiji proizvod buče u Međimurju su svakako bučine sjemenke

Kod nas se gaji više sorata koje se koriste kao hrana za ljude u raznovrsnim jelima. Koristi se za pripremu brojnih jela, pogotovo u Međimurju gdje je bundeva svojevrsni gastronomski simbol regije. Juhe, variva, savijače, kolači i marmelade i samo su neka od jela za koje se bundeva koristi, a mi vam u ovom članku donosimo recept za pripremu savijače od bundeve i maka – prepoznatljive slastice koje naše bake pripremaju već desetljećima.

Od buče se proizvodi i popularno crno, bučino ulje koje svakom jelu daje posebni okus.

Od buče se proizvodi i popularno crno, bučino ulje koje svakom jelu daje posebni okus.

Recept za savijaču od bundeve i maka

Sastojci: 0,5 kg brašna, 1 jaje, sol, 2 žlice ulja, 3 dl mlake vode, 1 kg buča, 15 dag mljevenog maka, šećer, kiselo vrhnje, cimet.

Priprema: Od brašna, jaja, malo soli, ulja i vode umijesite glatko tijesto. Razvaljajte ga na dva dijela, te stavite da na toplom odstoji pola sata. U međuvremenu očišćene buče naribajte na rezance, posolite te također stavite da odstoje pola sata. ovaj dio je bitan kako bi bundeva pustila višak vode koju sadrži. Potom dobro iscijeđenim bučama dodajte mljeveni mak.

Tijesto razvucite u mlince, poslažite bundevu s makom na manje hrpice, pošećerite, pokapajte uljem i vrhnjem, te pospite cimetom. Razvucite po tijestu nadjev i savijte u rolu (savitak).

Složite u zamašćenu zemljanu posudu i prelijte s decilitar kiselog vrhnja. Pecite 20 minuta na temperaturi od 180 do 200 oC. Pečenu savijaču pospite šećerom, a preporuka je da slasticu poslužite kad je topla.

Želimo vam dobar tek, i ako ćete isprobati ovaj recept, slobodno nam pošaljete i koju fotografiju.