Danas je domaći kruh gotovo nemoguće kupiti. Istina, veliki trgovački lanci proizvode zaista ukusne štruce kruha raznih varijanti, no ipak – domaće je domaće. Ako želite sami pripremiti svoj kruh po starom receptu naših baka, tada ste na pravom mjestu. U nastavku vam donosimo čak dva recepta, onaj za kukuruzni, kao i onaj za domaći kruh. Ako imate volje, zašto ih ne bi pripremili oba?

Kukuruzni kruh

Sastojci: 1 kg pšeničnog brašna, 25 dag kukuruznog brašna, paketić kvasca, žličica soli. Kukuruzno brašno prelijte šalicom vrele vode, izmiješajte, a kada se smlači dodajte kvasac i ostavite do sutradan. U pšenično brašno umiješajte sol i kvasac s kukuruznim brašnom, pa uz dolijevanje malo mlake vode umijesite čvršće tijesto, koje se ne lijepi za ruke. Stavite u podmazani lim da se odmara 15 minuta, a zatim pecite oko 45 do 60 minuta.

projekt13001

Domaći kruh

Sastojci: 75 dag brašna, paketić svježeg ili suhog kvasca, 3-4 žlice mlijeka, žličica soli i šećera. Kvasac izmiješajte s mlakim mlijekom, žlicom brašna i žličicom šećera, ostavite ga da uskisne na toplom mjestu. Na dasku stavite brašno izmiješano sa solju, u sredini napravite udubljenje, uspite uskisali kvasac i uz dolijevanje po malo mlačne vode zamijesite tijesto, koje ne smije biti pretvrdo ali pripazite – ne smije se lijepiti za ruke. Dobro izrađeno tijesto stavite u veću posudu posuto brašnom, pokriveno čistom krpom i ostavite da na toplom uzađe oko 45 minuta. Nadignuto tijesto ponovo promijesite, stavite u podmazani lim i pustite da naraste još desetak minuta. Pecite oko jedan sat. ps. Tajna dobrog domaćeg kruha je što se tijesto mora dizati dva puta.

projekt2001

Jeste li znali?

Domaćem kruhu možete dodati i krumpir, skuhan u ljusci, oguljen i protisnut kroz sito. Na 2 kg brašna dodaje se oko 0,50 kg krumpira i nešto manje vode, a razlog dodavanja je taj da bi kruh nakon pečenja bio mekši. Nekada su žene u nedostatku kvasca namakale kruh od prethodnog dana u mlakoj vodi, pa ga dodavale smjesi, jer tako je to nekada bilo – kruh se obično mijesio uvečer, ostavljao preko noći na dizanju i rano ujutro pekao. Ako se pitate koje brašno donosi najbolji kruh, tada bi se mnogi složili da je najbolji kruh od mješavine pšeničnog (2,25 kg) i raženog (25 dag) brašna, ali se tada mijesi tvrđe tijesto nego za pšenični kruh. Zanimljivo je i to da su nekada neki stavljali u brašno i pjenu mošta (šire) da se kruh bolje digne. Tko bi rekao.