Pouzdanost udara temelje povjerenju, a na povjerenju se gradi bezuvjetna naklonost. Time se već desetljećima vodi obiteljska tvrtka KIŠ – meso i prerada mesa iz Donjeg Kraljevca, koja sa svakim dolaskom svojih novih generacija u poslovnu politiku unosi svježinu modernog, ne zaboravljajući pritom sve što je ukorjenjuje. Kao i sve priče o promišljenom poslovnom razvoju i rastu, i Kišova započinje s malim, opreznim uvodom u manufakturi čiji se obrisi prepoznaju i danas, na istome mjestu sjedišta tvrtke u Donjem Kraljevcu. Mala proizvodnja Franje Kiša starijeg osnovana 25. rujna 1955. godine dobro pamti svoje početke, a u anale upisuje recepture kojima je vjerna i u novom mileniju. Kontinuirano proširivanje proizvodnje, obitelj Kiš nije odmaknulo od provjerenog procesa spravljanja mesnih prerađevina, jer – uz provjerene dobavljače – upravo su specifičnosti njihovih recepata kući osigurale naklonost klijenata i kupaca. Izazovno je danas poslovati kao nikada ranije, no uzajamno povjerenje je nit koja se prožima ukupnim radom u svih šezdeset godina.

Obiteljski posao jednako život

Proces proizvodnje visoko je standardiziran u HACCAP sustavu kontrole kvalitete, a klaonica nosi oznaku 1. kategorije što je svrstava među samo pet takovih u Hrvatskoj. KIŠ – meso i prerada mesa bira najbolje od sirovine sa seoskih domaćinstava u Međimurju, Zagorju i Podravini, a potom to najbolje stavlja u prvi red kakav zaslužuju svi koji im poklanjaju pozornost, tražeći svoje favorite među proizvodima.

KIŠ-7263_1600x1067

Uz svježe meso, ponudit će i već pripremljene ćevape, pljeskavice, kobasice za roštilj. Čuveni Kišov jeger ulazi u legendu, jednako kao i vrhunski biftek, Starinska kobasica ili Kišova tiblica iz reda od četrdesetak kobasičarskih polutrajnih i suhomesnatih proizvoda. Priznajte, druženja su ugodnija uz dobar zalogaj kojem je kvaliteta provjerena, a okus prepoznatljiv. Adut je to na kojeg mogu računati i klijentela, i Kišovi. Činjenica obiteljske posvećenosti poslu omogućuje svima izravnu komunikaciju u kojoj je lakše doprijeti do želja i potreba kupaca, a vrijedi i obratno – kad im se obratite, lako ćete dogovoriti svaku specifičnost koju ste zamislili.

Obiteljsko poduzetništvo podrazumijeva fleksibilnost i spremnost na promjene, na rizik i izazove. Svijet danas svjedoči ubrzanom rastu obiteljskih poslova, no i njihova je ranjivost također visoka. Rječju, biti izložen stalnim mijenama punih šezdeset godina iziskuje žilavost i mudrost – kako ljudsku, tako i poslovnu.

Prva mesnica KIŠ u Donjem Kraljevcu otvorena je 1956. godine, da bi nova maloprodajna lokacija bio Čakovec 1993. Dvije godine kasnije otvorena je mesnica u Prelogu, 2010. u Domašincu, a godinu kasnije u Murskom Središću. Slaveći punih šest dekada rada, KIŠ – meso i prerada mesa obljetnicu je lani okrunio Priznanjem Općine Donji Kraljevec za rast i razvoj gospodarstva u Općini.