Par godina unatrag procjenjuje se da će na svjetskoj turističkoj sceni sve više dominirati interes za ruralni turizam. Onaj u kojem gost ima mogućnost opustiti se u domaćoj atmosferi, osjetiti bilo života u sredini u kojoj odmara, kušati domaću hranu i pilo, udahnuti čisti zrak, omirisati prirodu… Znade to i bračni par Daniels koji je otok Ujedinjenog Kraljevstva zamijenio životom u Štrigovi i unatrag dvije godine se okrenuo turizmu.

_MG_1368_1629x1050

Kad su se 2010. godine doselili iz Velike Britanije u Hrvatsku, na područje Općine Štrigova, supružnici Sally i Martin Daniels svoju su svakodnevicu sasvim drugačije planirali i provoditi nego danas. Martin radi u svijetu informatike i zahvaljujući poslu koji se može obavljati na daljinu, jednostavno kombinira boravak u ovdašnjem obiteljskom domu i na otoku, no zajedno sa Sally, dvoje djece i psićem Jasperom izvrsno se snašao u okruženju koje nudi puno više nego što se naoko čini.

Iako su im prve riječi na hrvatskom, budimo precizni – na međimurskom, bile vezane uz gemišt, prst-prst, čaj i hižu, danas su se potpuno udomaćili, osobito njihovi štrigovski školarci. Mladi engleski bračni par sasvim jasno vidi svoju budućnost u našem briježnom dijelu i vezuje je uz turizam. Kupili su dosad tri vikendice i stan koje su preuredili i priveli ih smještajnoj svrsi.

– Uživamo na svom imanju, uzgajamo vlastito povrće, skupljamo jaja naših pilića u slobodnom uzgoju, jedemo meso iz vlastite proizvodnje i proizvodimo vino. Živimo poput ostalih suseljana te ćemo vam rado dati potrebne savjete, informacije i pomoći vam da izvučete ono najbolje od vašeg posjeta Hrvatskoj – ističe Sally Daniels na službenim internetskim stranicama njihovog smještaja nazvanog StayOsme.

Kao Britanka, Sally prije i bolje vidi ono što možda domaćim ljudima promakne iz jednostavnog razloga što su na prizor u kojem žive – naviknuli. Ponosno stoga ističe pisanje Huffington posta da je „Hrvatska nerazvikana Italija. U 21. stoljeću putnici su u potrazi za novim utopijama. Pomislite na Pariz 20ih, Bali 70ih godina ili Prag 1990ih. Predivna Hrvatska može biti idući događaj generacijskog odredišta“. Upravo u tu sliku uklapa se smještaj StayOsme čije je prirodno okruženje najznačajniji ideal za goste koji svoje impresije dijele putem internetskih stranica smještaja kod Danielsovih, ne krijući intimno oduševljenje viđenim, doživljenim i napose – odmorenim tijelom i punim srcem.

_MG_1482_1565x1050

Odobrit će vam i smještaj kućnih ljubimaca, smjestiti do sedam osoba koje se mogu koristiti velikom obiteljskom, izvrsno opremljenom, kuhinjom. Sve moderno što se u njihovim smještajnim kapacitetima nalazi, sjajno je dopunjeno kaminima koji u hladnijim danima prostor ispunjavaju ugodnom toplinom. I da, među vinogradima će se naći i njihovog trsja i vina, u što će se odlično uklopiti zidanice – vinogradske kuće – projekt koji razvijaju u suradnji s Valentinom Hažić.

Smještaj StayOsme, kod Danielsovih, naći ćete na najsjevernijoj točki Hrvatske, tek dvakilometra od granice sa Slovenijom, 15 od crte s Mađarskom i 25 km od Austrije. Iskoristite uvid u njihov kalendar smještaja na http://www.stayosme.com/dostupnost/.

Iz knjige impresija izdvajamo: „Fantastična lokacija i izuzetno lijepo uređeno mjesto. Uistinu mirno i ugodno, udobno. Uživali smo pripremajući domaća jaja i pijući 2013 Chateau Daniels Riesling“ koje potpisuju Britanci Lara i Ben.