Na sam spomen Irske sjetite se zelenih proplanaka, pive, vesele irske muzike, onog njihovog pozdrava ‘Oi Mate’, vilenjaka s narančastom bradom, potkova, djetelina i onog najvažnijeg – sjetite se na Dan svetog Patrika (St. Patrick’s Day) koji se slavi 17. ožujka.

Dan svetog Patrika je irski blagdan no toliko je popularan da se slavi i u drugim zemljama diljem svijeta. Iako cijeli svijet voli tog čovjeka, realno nas više od pola niti ne zna tko je bio sveti Patrik jer nam njegovo slavljenje više služi kao izgovor za uživanje u hrani, pivi i zabavi u kafićima.

Ircima je pak Dan svetog Patrika prava religiozna svetkovina. Dan provode u crkvi i u okruženju svoje obitelji. Tek se 1995. godine Dan svetog Patrika počeo koristiti u turističke svrhe kao promocija Irske i tada je nastalo ono što danas zovemo slavljenjem sv. Patrika.

Ako ste i vi jedan od vjernih slavljenika svetog Patrika, evo nekoliko činjenica koje sigurno niste znali o njemu. Ako ništa drugo, dobro će vam doći da se tijekom ispijanja pivi pred svojom ekipom hvalite znanjem o ovom zelenom blagdanu.

Tko je bio sveti Patrik? Sigurno nije bio Irac!

Sveti Patrik bio je Škot

Sveti Patrik bio je Škot

Patrik je podrijetlom iz Škotske ili Walesa (još se povjesničari ne mogu dogovoriti), i kao mlad nije imao ikakve veze s Irskom sve do šesnaeste godine kada ga je otela skupina irskih pljačkaša. Oni su ga prodali nekim Ircima u roblje sa zadatkom uzgajanja ovci, a s 22 godine je odlučio prebjeći u engleski samostan u kojem je bio 12 godina.

Djetelina s tri lista simbol je Svetog Trojstva

Sveti Patrik je koristio djetelinu s tri lista kao simbol Svetog Trojstva. Pomoću nje je mogao jednostavnije prikazati tri osobe Boga oca, sina i Duha Svetoga. Pronalazak djeteline s četiri lista je sreća jer četvrti list predstavlja božju milost, tj. sreću.

Patrik je otjerao sve zmije iz Irske

Zanimljivo je da u Irskoj nema zmija, guštera i ostalih gmazova. Legenda kaže da je sveti Patrik protjerao sve zmije iz Irske, no to je zapravo slikovit prikaz za protjerivanje poganstva i početak kršćanstva.

Boja svetog Patrika nije zelena već je plava!

Zelena rijeka u Chicagu za Dan sv. Patrika

Zelena rijeka u Chicagu za Dan sv. Patrika

Iako se sa svetim Patrikom povezuje zelena boja, u većini izvornih umjetničkih djela Patrik je prikazan u plavim haljinama. Isto tako, zanimljivo je da je u početku simbol Irske bila plava zastava sa zlatnom harfom, a kasnije se ta plava proširila i na sportske dresove. Zelena se s Irskom povezuje tek kasnije, najvjerojatnije zbog pejzaža.

Na Dan svetog Patrika nije se pilo!

Irski su zakonodavci 1903. godine proglasi Dan svetog Patrika svetkovinom što je značilo da su pubovi i sve ostalo što je posluživalo tekućinu bilo zatvoreno. Tek je 1970. godine Dan svetog Patrika definiran kao nacionalni praznik i pubovi su opet mogli raditi!

Na Dan svetog Patrika, Guinness teče u potocima!

Najpopularnije irsko pivo je Guinness

Bez Guinnessa nema ni pravog slavlja

Svakog se dana širom svijeta popije skoro 3 milijuna litara poznatog irskog piva Guinnessa. Što mislite koliko se ovog piva popije na sam Dan svetog Patrika? Vjerovali ili ne, 10 milijuna litara! Barem tako tvrdi Davis Reins, Guinnessov predstavnik za medije.

Vilenjaci… posljedica previše Guinnessa?

Irski vilenjak (Leprechaun) bradati je patuljak odjeven u zeleno s velikim šeširom na glavi. Legenda kaže da su vilenjaci bili postolari koji su novac od cipela stavljali u lončić kojeg bi sakrivali na kraju duge. Ako ga čovjek ulovi, vilenjak mu mora za oslobođenje ispuniti tri želje.Danas Irci imaju običaj sakriti novčiće koje djeca traže u nadi da će naletjeti na vilenjaka.

Svi obožavaju Lepreachaune

Svi obožavaju Leprechaune

Iako zelena nije boja svetog Patrika, ipak obucite nešto zeleno na sebe i u subotu, 17.3., otiđite proslaviti Dan svetog Patrika kako spada. Znamo da su u Arcusu i Patrixu počele fešte već od početka ovog tjedna, pa zašto im se već sada ne bi pridružili? 🙂