Svaki putnik koji prelazi željezničku prugu kod Buzovca, prvo što primijeti je zgrada Učiteljske škole. Današnji Učiteljski fakultet ili starijim generacijama Međimuraca poznata kao Preparandija, prva je zgrada koju ćete primijetiti ako dolazite iz smjera Preloške ulice. Bilo da stignete najstarijom željezničkom prugom u Hrvatskoj iz smjera Kotoribe ili drugom prugom iz pravca Murskoga Središća, prvo što upada u oči je zgrada Fakulteta. Škola je kroz povijest odgojila generacije učitelja i učiteljica, no nije oduvijek bilo tako.

Međimurje je kroz devetnaesto stoljeće (s izuzetkom Jelačićeva pripajanja ostatku hrvatskih zemalja u razdoblju od 1848.-1861.) bilo u sastavu Ugarske, konkretnije, županije Zala. U tom je razdoblju, s jačim intenzitetom od 1861., provođena sustavna mađarizacija Međimurja.

Početak rada Učiteljske škole u Čakovcu seže u 1879. godinu. Zamišljena je kao mjesto koje će odgajati učitelje za potrebe širenja mađarskoga nacionalnog duha za područje Međimurja i kraja sjeverno od Mure sa slavenskim, hrvatskim i slovenskim stanovništvom. Tek 1888. godine nakon dovršetka izgradnje, tj. početkom sljedeće godine, nastava je preseljena u novu zgradu čiju izgradnju potpisuje Valent Morandini, koji ju je projektirao u stilu toskanske renesanse. Danas znamo da škola nije ostvarila svrhu zbog koje je osnovana, međutim prekrasna zgrada svjedoči o nekim prošlim vremenima kada nije lako bilo biti Međimurec.