Povijesna vojna postrojba Zrinske garde Čakovec nije samo simbol svoga grada i županije, neg’ je i atrakcija, ukras, poželjan partner javnih događanja, rado viđen sudionik i gost. Sjedište u čakovečkom Starom gradu smješta Gardu upravo u centar kojem pripada, u nekadašnji dom plemićke obitelji Zrinski.

I dan njezina osnivanja je znakovit. Na sam Dan Međimurske županije 30. travnja 2001. Udruga je osnovana kako bi čuvala i promovirala baštinu slavne hrvatske plemićke obitelji koja je u Čakovcu stolovala od 1546. do 1670. godine. Zrinsku gardu Čakovec čine gardisti, topnik i bubnjarski orkestar koji u povijesnim odorama plijene pozornost javnosti, a sretala ih je javnost Hrvatske, Mađarske, Austrije, Vatikana, Italije, Francuske, Slovačke,…

Danas, petnaest godina od osnivanja, Zrinska garda Čakovec njeguje duh Zrinskih jednako predano kao i prvoga dana. Sadržajima koje promovira i oplemenjuje, Garda slavi ostavštinu obitelji koju veliča i susjedna Mađarska, kao jednu od najuglednijih obitelji vojskovođa i književnika, a u nas u Čakovcu i začetnika religijskog života i doma Franjevaca.

Navik on živi, ki zgine pošteno

I pozdrav, i geslo Zrinske garde Čakovec – Navik on živi, ki zgine pošteno – riječi su iz pjesme Frana Krste Frankopana. Jer, 1546. godine Nikola Zrinski Sigetski je od kralja Ferdinanda za ratne zasluge dobio u posjed Čakovec i Međimurje. Zrinski su tako u našem gradu imali svoje sjedište sve do 1670. godine.

Do danas su u analima zapisani pohodi Zrinskih iz Čakovca u brojne obrane, njihovi načini vođenja bitaka i planiranja vojnih akcija. Osiguralo im je to veliku slavu među zidovima carskih dvora Europe. No, kako je Habsburgovcima smetao njihov utjecaj i moć, koja se odražavala i u gospodarskom životu, odlučili su ih smaknuti. Krvavi kraj događao se 30. travnja 1671. godine odrubljivanjem glava Petru Zrinskom i njegovom šurjaku Franu Krsti Frankopanu u Bečkom Novom Gradu. Plemići, vojnici, književnici, mecene, Zrinski su iste godine prognani iz Međimurja, poroboljeni i opljačkani upravo od onih koje su branili od osmanlija.

 

Utvrđeni dvorac Staroga grada

 

… stoji u srcu Perivoja Zrinskih u Čakovcu. Podignut u zenitu vojne i gospodarske moći Zrinskih, bio je sjedištem obitelji plemića vojskovođa, a danas je institucija – Muzej Međimurja Čakovec. Spomenik nulte kategorije i kulturno dobro od nacionalnog interesa, Stari grad je danas muzejski postav, mjesto kulturnih događanja, vrhunske kulinarike, najoriginalnije suvenirnice u Međimurju te sjedište Zrinske garde Čakovec. (AL)