S prvim ljetnim danima i gradskom vrevom na terasama kafića, viša kustosica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan pisala je o popularnim mjestima ispijanja kava u Čakovcu prije stotinu godina. U tekstu objavljenom na internetskim stranicama muzeja, kao najpopularnije mjesto u Čakovcu na početku prošlog stoljeća autorica spominje gostionicu K Pečorniku, današnji Arcus.

pecornik002-1_903x1200

Također, ako se samo na kratko prisjetimo Noći Muzeja u MMČ-u početkom godine i istaknutih modnih i društvenih trendova s konca 19. i početka 20. stoljeća, tad se u memoriju vraća i podatak da je after party bio u Arcusu. Razumljivo. Muzejski noćni ophodi prezentirali su razdoblje koje je u Čakovcu ostalo obilježeno kao zlatno doba te je imalo svoje simboličko mjesto okupljanja građana – gostionicu koja je danas kafe Arcus. Kartanje, razmjena gradskih priča, diskusija i relaksacija, sve je to prije stotinjak godina bilo objedinjeno pod istim krovom. I dok je prije stotinu godina gostionicu vodio bračni par Paula i Otto Pečornik, ovu modernu urbanu točku iznimno bogatog životnog impulsa u aktualnom vremenu vodi Ivan Štefičar. Vrijeme je drugačije, uvjeti života potpuno su se promijenili, transformiralo se sve, no navade ljudi, kad je o druženju uz kavu i zabavu riječ – ostale su iste.

No Ordinary Place

Nekada je Otto Pečornik s gostima kratio vrijeme za stolom i s njima kartao, a gostionicu je vodila gazdarica Paula. Dakako, današnja podjela poslova nije ni blizu ovoj, no zajednička je ostala popularnost (uvijek istog) mjesta.

unnamed_1600x993

Kafe Arcus u Strossmayerovoj ulici 8 u Čakovcu radi opisan vlastitim motom “No ordinary place” i doista jest’ sve samo neobično mjesto. Upravo ovih dana se priprema za proslavu osamnaeste obljetnice rada pod ovim imenom i stilom, a proslava je najavljena za 15i dan listopada. Što je bilo prije Arcusa pisat ćemo u danima pred nama, no što god da jest bilo očito je na tom mjestu sve dobro – od pozicije unutar srca grada do umješnih vodstava.

Aleksandra Ličanin