NOĆ UOČI blagdana Svih svetih, 31. listopada, u većini zapadnjačkih zemalja slavi se kao Noć vještica (Halloween). Dok Crkva taj običaj karakterizira kao poganski, mladi diljem svijeta odlično se zabavljaju rezbareći bundeve i maskirajući se.

A kako je zapravo počelo?

Počeci obilježavanja Noći vještica datiraju još iz petog stoljeća prije Krista, kad su stari Kelti slavili boga Sunca i gospodara Smrti. Njima je 1. studenoga označavao početak nove godine. Kelti su vjerovali da u toj noći mrtvi napuštaju svoje grobove i šeću Zemljom, a kako bi izbjegli susret s njima stvarali su veliku buku i prekrivali se zastrašujućim maskama. Vjerovalo se i kako mrtvi dolaze i po hranu pa su pred svojim kućama ostavljali izdubljene repe ili krumpire s upaljenom svijećom.

Za bundeve kriv škrti Jack

Običaj dubljenja bundevi za Noć vještica datira iz 16. stoljeća, a zasniva se na irskoj legendi o domišljatom i iznimno škrtom kovaču Jacku koji je tijekom svog života u više navrata prevario vraga. Kad je umro, u Raj ga nisu htjeli primiti zbog grešnog života, a ni vrag mu zbog ranijih prevara nije htio otvoriti vrata Pakla. Od vraga je Jack dobio malo žeravice koju je stavio u izdubljenu repu i tako, kao simbol proklete duše, nastavio lutati između svjetova.

Kako proslaviti Noć vještica

Naša preporuka je da svakako posjetite club Arcus koji je za vas pripremio tradicionalan Helloween party, na kojem vas očekuje Vizija BandScarry Halloween Party / Dj Sasha Mikac i još mnogo zanimljivih iznenađenja.

11754337_824690950978747_4024038217057976486_o