Kanadska neprofitna organizacija Communities in Bloom dodijelila je i ovih dana uručila nagradu Svetom Martinu na Muri kao općini u kojoj se živi u skladu s prirodnim okruženjem i društveno angažiranim građanima. Njegovanje civilnog društva i morala, odgovornosti prema okolišu i uspostavljanju boljeg i ljepšeg života kroz društvenu angažiranost, fokusi su ove organizacije koja je u kategoriji „Međunarodne male destinacije“ nagradu dodijelila upravo Sv. Martinu na Muri.

Čast da je preuzmu imali su predsjednik i potpredsjednica Općinskog vijeća Općine Sv. Martin na Muri Dražen Crnčec i Petra Novinščak, čija su područja djelovanja kultura, turizam, zaštita okoliša, a zamjenica župana Sandra Herman također zadužena za područje turizma u Međimurskoj županiji dodjeli nagrada je prisustvovala pronalazeći nove kontakte u razmjeni iskustava i znanja. U razgovoru za Lovely Međimurje Petra Novinščak izdvaja najbitnije odrednice ove nagrade preuzete 29. listopada u kanadskom gradu Regina, u pokrajini Saskatchewan.

1. U kojoj kategoriji je nagrađen Sv. Martin na Muri?

Petra Novinščak: Sveti Martin na Muri bio je kandidiran u kategoriji „Međunarodne male destinacije“ za nagradu „Communities in Bloom“ koja ocjenjuje programe ekološke odgovornosti, održivog razvoja i uređenosti krajolika. Svaka destinacija je ocjenjivana prema nizu kriterija i moglo se osvojiti maksimalno 5 zlatnih cvjetova. Nagradu u našoj kategoriji osvojila je talijanska destinacija Pre-Saint-Didier. Sveti Martin na Muri je dobio 5 zlatnih cvjetova, ali i posebno priznanje za uključivanje djece i mladih u programe održivog razvoja te njihovu uključenost u rad zajednice. Suci su u svojem obrazloženju istakli veliku volju i entuzijazam mještana u oblikovanju i uređenju okoliša, osobito kroz uređenje privatnih okućnica te volonterski rad udruga.

2. Kad je taj proces kandidature i odlučivanja počeo i trajao?

Petra Novinščak: Sveti Martin na Muri je 2010. godine bio dobitnik nagrade Zlatni cvijet Europe sa srebrnom razinom. Lani je europska komisija došla u nenajavljeni posjet i utvrdila da se u posljednjih 5 godina napredovalo u razvoju i uređenju te da smo idealan kandidat za ponovnu nominaciju. Nominacija nam je bila objavljena i uručena u studenome prošle godine na Međunarodnoj smotri turizma, filma, krajobraza  INTERSTAS i Međunarodnog natjecanja hrvatskih gradova i mjesta za Zlatni cvijet Europe, održanima u Solinu. U međuvremenu se ova europska organizacija pridružila svjetskoj organizaciji „Communities in Bloom“ pa je naša kandidatura od europske prešla na svjetsku razinu i time smo postali prva hrvatska destinacija nominirana u ovom natjecanju. Međunarodni suci iz Kanade i SAD-a su u lipnju ove godine proveli 2 dana u Sv. Martinu na Muri kako bi nas ocijenili, a rezultati se nisu znali sve do dodjele nagrade 29. listopada 2016.

Međunarodni suci ocijenili „bezbroj“ pokazatelja

3.Što ste trebali podastrijeti od materijala tijekom kandidature?

Petra Novinščak: Suce je u ocjenjivanju zanimao sveukupan život u našoj općini, kako je organizirana zajednica  i rad kao cjelina. Kategorije ocjenjivanja su bile: 1. Čistoća;  2.Ekološke aktivnosti; 3. Očuvanje baštine; 4. Plansko pošumljavanje; 5. Uređenje okoliša; 6. Programi sadnje cvijeća.

4. Naravno da se od svake kandidature očekuje i neki rezultat – jeste li se nadali ovako visokom rangiranju?

Petra Novinščak: Već smo kod posjete sudaca u lipnju vidjeli njihovo oduševljenje uređenošću i čistoćom naše općine, jako im se sviđala ta razina suradnje i entuzijazma koji svi zajedno pokazujemo za svoje mjesto, a osobito su bili oduševljeni radom u dječjim vrtićima, učeničkoj zadruzi i udrugama. Tek kad smo vidjeli rezultate i izvješća sudaca shvatili smo zapravo koliko je njihovo ocjenjivanje bilo sveobuhvatno i kojim su se sve kriterijima služili. U svakoj od ocjenjivanih kategorija imamo visoke ocjene i nedostajala su samo 2 boda da osvojimo višu razinu i budemo  sveukupni pobjednik naše kategorije.

5. Nagradu ste preuzeli Vi, Dražen Crnčec i zamjenica župana Sandra Herman. Prenesite nam malo dojmove iz Regine.

 Petra Novinščak: Međimurska županija nas često podupire i u razvojnim projektima pa nam je ta potpora bila važna i sada. Regina je grad u zapadnom dijelu Kanade. Konferencija je bila uspješna, održala sam 30-minutno predstavljanje naše općine i svih njezinih aktivnosti putem prezentacije. Reakcije su nakon predavanja bile brojne i izuzetno pozitivne. U Regini pak je sve puno veće, šire – ulice, zgrade, automobili. Sada mi je jasnije zašto europsku arhitekturu doživljavaju ljepšom i romantičnijom.

6. Da li je bilo kandidiarnih iz nama bliskih regija, zemalja? 

Petra Novinščak: U našoj kategoriji kandidirana je bila talijanska destinacija Pre-Saint-Didier, koja je ujedno odnijela prvo mjesto, a u drugim kategorijama našli se se nominiranima i destinacije iz Velike Britanije, Nizozemske i Irske.

Zajedništvo ljudi iz Svetog Martina je nezamjenjivo

7. Ovakva su okupljanja idealna prilika za stjecanje novih poznanika među istomišljenicima. Da li ste uspostavili kontakte za koje mislite da bi mogli postati konkretniji?

 Petra Novinščak: Nakon prezentacije o Svetom Martinu pristupilo nam je nekoliko gradova s idejom suradnje, npr. Botanički vrt „Peace garden“ koji se nalazi na granici SAD-a i Kanade i dijeli zajednički teritorij. Njih je zainteresirao naš Ekomuzej Mura između Hrvatske i Slovenije i izrazili su želju za sudjelovanjem. Također su zanimanje pokazali gradovi Morro Bay iz Kalifornije i grad Letterkeny u Irskoj te grad s kojim smo razmijenili zastave City of Humboldt iz kanadskog Saskatchewana.

8. Da li razmjena zastava najavljuje jačanje spona između Sv. Martina i te pokrajine u budućnosti? 

Petra Novinščak: Definitivno smo dogovorili da ćemo ostati u kontaktu s gradom Humboltom, razmjenjivati ideje i poveznice te pokušati pronaći i neke osnove za konkretniju suradnju, osobito na području turizma i gospodarstva.

9. Zacijelo ste svi već sredili dojmove s putovanja i nametnuli su se neki zaključci, ideje, namjere – koje?

Petra Novinščak: Svako povezivanje i putovanje, odnosno komunikacija s drugim sredinama donosi nove ideje, nove zaključke, mijenja percepciju. Shvatili smo koliko kvalitetno radimo u našoj općini, kako su standard i kvaliteta života visoki i koliko je važno to zajedništvo i međusobna suradnja. Također smo vidjeli primjere dobre prakse ostalih destinacija i ideje koje ćemo sigurno moći i znati primijeniti i u Svetom Martinu na Muri.