U tradicionalnom društvu poput međimurskog, Katolička je crkva oduvijek imala veliku ulogu. Crkva je veliku važnost pridavala katoličkim blagdanima. Jedan od takvih je i blagdan koji u Hrvatskoj slavimo pod imenom Svi sveti. U Republici Hrvatskoj Svi sveti su neradni dan. Blagdan obično poistovjećujemo s posjetom počivalištima kada se građani prisjećaju svojih pokojnika te polažu cvijeće i pale lampione.

Ne ulazeći u ovome tekstu u povijest blagdana, ograničit ćemo se samo na događaje u Međimurju na Sve svete 1918. godine. Naime, 1. i 2. studenoga spomenute godine u Međimurju vezani su uz početke narodnih istupa. To je u literaturi često spominjana Međimurska revolucija. Neki autori, sasvim opravdano, navode blagdan Svih svetih 1918. kao povod koji je doveo do istupa.

Međimurskom je stanovništvu bilo dosta teškoga ratnoga stanja, jer je ionako siromašno seljačko stanovništvo dovedeno do ruba gladi. Uz to, veliki broj mobiliziranih međimurskih vojnika ratovao je za strane interese Austro-Ugarske Monarhije. Mnogi se nikada nisu vratili s bojišta. Blagdan Svih svetih 1918. bio je izravan podsjetnik tome. Već sljedeći dan, općenarodni bunt krenuo je iz Goričana i Preloga, a nakon toga se proširio po čitavome Međimurju.