Međimurje omeđuju rijeke Mura i Drava. U njemu završavaju Alpe i počinje Panonska nizina koje područje županije dijele na gornje i donje Međimurje. Pored toga, važno je reći da najgušća naseljenost stanovništvom u Hrvatskoj ovdje nije poremetila ravnotežu prirode koja u svim godišnjim dobima djeluje neodoljivo.

Regionalni park Mura-Drava čuva osobitosti prirodnog područja i njegove flore i faune na čak četvrtini teritorija Međimurja. Riba crnka je dragocjenost Mure, a svoju čar ima i stari tok rijeke Drave kojeg domaći ljudi posebno vole. Zaštićene prirodne vrijednosti u Međimurju su taođer krajobraz rijeke Mure, vlažne livade u Bedekovićevoj grabi, hrast lužnjak u Donjem Vidovcu, platana u Nedelišću, Perivoj Zrinski i dvije glicinije u Čakovcu, dvije platane u Svetom Urbanu, ginkgo u Donjoj Dubravi, tulipanovac u Vučetincu, magnolija u Pribislavcu. Zaštićene su biljke kockavica i crnkasta sasa te leptira livadnog plavca.

Preporučamo zaljubljenicima u prirodu i jednostavan odmor da vrijeme povremeno rezerviraju za obilazak Mlina na muri u Žabniku, koji je omeđen Mlinarovim poučnim putem. Dobar izbor je i Mađerkin breg u Robadju koji je ove godine po prvi put ugostio organizirani javni događaj – obilježavanje Dana Općine Štrigova.

Na području gornjeg Međimurja dobra opcija je i korištenje trim staza u Plešivici i Termama Sveti Martin, dok je donji dio izvrstan na području Domašinca i Poučne staze Murščak. Također, tik uz granični prijelaz u Goričanu, smješteno je Izletište Zelengaj koje osim šetnje, ribolova i jahanja nudi i „obnovu energije“ u restoranu smještenom u šumi.