Svi će vam Čakovčani potvrditi da u najstarije i najznačajnije kulturne događaje u Međimurju ubrajaju Majski muzički memorijal (MMM) posvećen kompozitoru Josipu Štolceru Slavenskom, rođenom 11. svibnja 1896. u Čakovcu. Tako čakovečki Centar za kulturu u prvim danima svibnja ugošćuje domaće i strane orkestre i soliste, priređuje prigodne izložbe i dodiruje veliki opus Slavenskog, dovodeći trag svjetske glazbene baštine na naš prag. Čakovec četvrtkom pak je ovdašnja kazališna legenda. Pozornicu Centra za kulturu četvrtkom prepuštamo onima kojima “daske život znače”, a naš intimni svijet obogaćujemo uprizorenjima iz brojnih hrvatskih kazališta.

Osobito smo ponosni na Gradski mješoviti zbor koji nosi ime Josipa Štolcera Slavenskog. Brojne su nacionalne i međunarodne nagrade koje su zborske pjevačice i pjevači donijeli u Čakovec i još brojniji koncerti kojima razgaljuju publiku. Lanac ponosa nastavlja se na Školu animiranog filma, jedan od najstarijih hrvatskih dječjih kinoklubova u domovini, osnovan u veljači 1975. Uz neprekidnu izobrazbu djece u estetskom, filmskom i likovnom obliku, kreatori su i domaćini Internacionalne filmske radionice u kojoj su od 1993. godine sudjelovala eminentna imena svjetske umjetničke animacije. Nema sumnje, ŠAF je i turistička atrakcija.

Isto vrijedi i za ASSITEJ – Festival profesionalnih kazališta za djecu i mlade koji pod okriljem Hrvatskog ASSITEJ centra u listopadu okupi desetke dramskih studija. Tada Čakovec našoj najmlađoj publici pruži obilje užitka, estetike i intelektualnog impulsa, jer s pozornice se obrate najbolji glumci i predstave. Valja nam sve to zahvaliti Kazališnoj družini Pinklec koja se osobito predano angažira za Festival, a svojim radom ime našeg grada pronosi kuglom zemaljskom.