Jeste li znali da je Porcijunkulovo dobilo ime prema Gospi od Anđela – Porcijunkuli, blagdanu koji se slavi 2. kolovoza? Vjerojatno jeste, no manje je poznato kako pojam “Portiuncula” (lat. “mala porcija zemlje”) označava komadić zemljišta u Italiji na kojem je izgrađena kapelica posvećena Gospi. Još je manje poznato da puno ime američkog grada Los Angelesa glasi “El Pueblo de Nuestra Señora la Reina de los Ángeles del Río Porciúncula” ili “Gradić naše Gospe, kraljice od anđela od rijeke Porcijunkule” – naime, lokalna rijeka i crkva nazvane su prema spomenutoj kapelici koja se nalazila nedaleko talijanskog Assisija.

Središnja ljetna manifestacija grada Čakovca, Porcijunkulovo, održava se od 1964. godine. Organizira ga Turistička zajednica Grada Čakovca, a prvobitno je zamišljeno kao sajam tradicijskih zanata. Postepeno se razvijalo tematski i veličinom te je postalo najveća međimurska turistička manifestacija. Svake godine u pravilu bilježi rekordan broj posjetitelja.

Program obuhvaća brojne glazbene izvođače pri čemu svatko može pronaći ponešto za sebe, dok posebnu atrakciju predstavljaju tradicijski zanatlije, najvećim brojem iz Međimurja i okolice, koji uz stalni postav organiziraju i radionice te prezentacije starih zanata. Radi se o obrtnicima i poduzetnicima: obućarima, čipkarima, ispiračima zlata, drvorezbarima, licitarima, keramičarima, lončarima, košarašima, kiparima i mnogim drugim zanatlijama.

Jedan od najprepoznatljivijih prizora manifestacije, osim rijeka ljudi koji pregledavaju štandove, svakako je i “Ulica kišobrana”, apsolutni hit koji se šarenilom izvrsno uklapa u centar događanja izazivajući kod turista, uz pozitivu, i želju za fotografiranjem, zbog čega “šareno ludilo” vlada i socijalnim mrežama kao što su YouTube, Facebook i Instagram. Osim spomenutog, program uključuje i druga događanja, poput smjene straže Zrinske garde, prezentacije međimurskih vina, prezentacije streličarstva, međunarodnog oldtimer susreta…