“I svira Pjer, da svira još, taj stari Pjer za jedan groš…” Tako zbori stara pjesma za koju je tekst napisao Đorđe Novković. Prizor “starog Pjera” nekad je bio sinonim za prototip ulične svirke. Danas se tu i tamo nađe još poneki Pjer, no ulice su preuzeli “neki novi klinci.”

Ulične svirke i koncept zabave na otvorenom općenito pronalazimo još u drevna vremena. Prije adventa snimki i osobne elektronike, ulične svirke bile su jedan od osnovnih načina zarade glazbenika. Na Porcijunkulovu ulični su zabavljači i više nego dobrodošli, a osobit je naglasak na mladim izvođačima.

Osim starih zanata, radionica, prezentacija i sličnog, Porcijunkulovo nudi i presjek velikog broja modernih trendova na jednom mjestu. Prođite ulicom kišobrana: dok se s jedne strane šulja neka tradicionalna popularna melodija, s druge odjekuje minimalistička obrada pjesme “Bohemian rhapsody” ili “Fever”. Čak i u istoj grani djelovanja suprotstavljaju se dvije vrste pristupa: autentična i postmoderna.

Plesači, svirači, glumci, oldtimeri, kulturno-umjetnička društva… To je samo dio onoga što vas očekuje na najvećoj međimurskoj kulturnoj manifestaciji. Prednost uličnih eventova u odnosu na npr. velike koncerte je u ostvarenju intimnije atmosfere s izvođačem. Komunikacija sa zabavljačem na ulici se ostvaruje mnogo lakše. Lakše ćete ga i bolje vidjeti, čuti, doživjeti, te ga možete i neposredno nagraditi – bilo pljeskom, bilo prilogom ili naprosto riječima podrške.

Posjetite Porcijunkulovo 2017. od 28. srpnja i doživite iz prve ruke bogatstvo baštine i ljudske inovativnosti! Budite i sami dijelom divne međimurske priče!