Program Umjetničke kolonije Štrigova 2016. koji je od 7. do 10. srpnja okupljao brojne ljubitelje likovne i glazbene umjetnosti na istom mjestu, održan je po šesti put u organizaciji tvrtke DGA Pjenušci d.o.o. i Turističke zajednice Općine Štrigova. Postojanost kolonije valja ponajprije zahvaliti poduzetniku Antunu Horvatu, koji kao mecena podržava rad likovnih umjetnika okupljenih u Grupi Contra, a koja je tijekom kolonije angažirana na stvaranju likovnih radova u prirodnom okruženju Štrigove i okolice.

_MG_7740_1600x1067

Umjetnička kolonija od svog početka obuhvaća stvaranje likovnih djela koja se deponiraju u Štrigovi, čekajući trenutak u kojem će biti ponuđena na prodaju u humanitarne svrhe. U međuvremenu, program kolonije podrazumijeva i održavanje koncerata klasične glazbe pa se tako izvrsni izvođači u Štrigovi, par dana uzastopno, izmjenjuju u ambijentu Crkve sv. Marije Magdalene. Valja reći i to da se dio programa također održava u Čakovcu i Prelogu, a organizacijske poslove kolonije, uz Antuna Horvata, obavili su i Josip Mikec i Žorž Draušnik.

Kolonija u čast Vladimiru Megliču

Ovogodišnje izdanje Umjetničke kolonije Štrigova bilo je posvećeno slikaru Vladimiru Megliču, uz njegov 60. rođendan. Otvorenjem autorove retrospektivne izložbe u Muzeju Međimurja u Čakovcu 7. srpnja, publici je pružena prilika da se upozna s njegovim radom od samih početaka do danas. Iste je večeri u štrigovskoj crkvi održan koncert Gudačkog kvarteta Porin i dviju solistica – sopranistice Monike Cerovčec i mezzosopranistice Nikoline Virgej Pintar.

Izvrsnu izvedbu publika je slušala i dan poslije kad su violinisti Orest Shourgot i Martin Draušnik, inače koncert majstori Zagrebačke filharmonije iznimne karijere, u Štrigovi priredili koncert za pamćenje. Također, sjajnu glazbenu predstavu publici su u subotu, 9. srpnja priredili članovi i članice Hrvatskog gudačkog kvarteta izvedbom djela W. A. Mozarta i J. Š. Slavenskog.

 

Tema rada Vladimira Megliča u Prelogu je bila zastupljena i izložbom sakralnih motiva u Pastoralnom centru bl. Alojzija Stepinca, dok su se njegovi vitraji i mozaici mogli razgledati u kapeli bl. Djevice Majke Kraljice u Donjem Pustakovcu. Također, izložbom radova na papiru publika se mogla uvjeriti u autorovu posvećenost brojnim slikarskim tehnikama, a postav se može razgledati u Državnom arhivu za Međimurje u Štrigovi. Za otvaranja te izložbe, Megličeva nećaka Tina Čatlaić kazivala je poeziju, a sjajan Ženski vokalni sastav „Stridonne“ otpjevao par skladbi uljepšavši priliku i pojavom i izvedbom.

Umjetnička kolonija Štrigova 2016. svoj je završetak obilježila koncertom u kafeu Kult u središtu mjesta, a za raspoloženje su se pobrinuli i DGA Pjenušci otvaranjem pjenušavog vina Sibon za sve ljubitelje umjetničkog izraza.