Kako je Međimurje pretežito vinogradima prekriveno područje, a već su prvi trsovi obrani, odlučili smo za vas napisati ovaj članak u kojem vam donosimo sve najvažnije datume u životu vinogradara i vinara. Iako mnogi misle da imaju posla samo kad su berbe u tijeku, to i nije baš istina. Vinogradari i vinari tijekom cijele godine mukotrpno rade kako bi plodovi njihovog teškog rada na kraju godine pretvorili u, po mogućnosti vrhunsko vino.

26. rujan

Pučka izreka: “Sveti Kuzma i Damjan, slivaj vino u badanj” govori da je došlo vrijeme berbe grožđa!

29. rujan – Sveti Mihovil

Na ovaj se datum obilaze vinogradi u veselju pred berbu koja počinje sedam dana nakon Miholja. Iako mnogo faktora utječe na vrijeme berbe (sezona, vrsta, uvijeti), ovaj se datum tradicionalno uzima za početak.

11. studeni – Sveti Martin

Kada su svi poslovi oko vinograda završeni, a grožđe isprešano i spremljeno u bačve, svi iščekuju kakvo će biti novo vino, jer staro je ionako već nestalo. Ključna prigoda za proslavu mladog vina je blagdan sv. Martina. Na Martinje se održavaju brojne svečanosti krštenja mošta, šaljivo oponašajući crkveni obred, na kojima se mošt proglašava vinom. Kod nas se diljem Gornjeg Međimurja Martinje slavi u svakom selu, vinogradu i kućanstvu.

 

Vinarije (1)

22. siječanj – Sveti Vinko (Vincekovo)

Vinkovo ili Vincekovo je uobičajeni blagdan vinogradara u kontinentalnim vinogorjima, a sam običaj najvjerojatnije potiče još od pretkršćanskog, poganskog, razdoblja. Ovaj datum označava vrijeme kada počinje novi ciklus poljoprivrednih radova u godini. U Međimurju je Vincekovo popularno i po Vincekovom pohodu koji se organizira na više lokacija diljem županije.

4. veljača – Sveti Andrija

Proljeće je pravo doba za težačke radove u vinogradu i nema vremena za posebna slavlja, dok je početak veljače nekada bio krajnji rok za prodaju zaliha vina. Prema srednjovjekovnim urbarima, seljaci su mogli točiti vina od Miholja, tj. od berbe do Jurjeva, a nakon toga točilo se samo vino feudalaca.

19. ožujak – Sveti Josip

S procvalom palicom u ruci znači da je tih dana pogodno vrijeme za cijepljenje loze i voćaka.

23. travanj – Sveti Juraj (Jurjevo)

Za Jurjevo (početak je novog ciklusa zelenila, pa i vegetacije u vinogradu) valja posaditi novi nasad loze, a u starom vinogradu zašiljiti kolje, pognojiti trsje, okopati ih i završiti rezidbu.

Vinarije (12)

 

25. svibanj – Sveti Urban

Ovaj blagdan je najpopularniji u slikovitom mjestu Sv. Urban u štrigovskom kraju, gdje se kao zaštitnik vinograda štuje Sveti Urban, jedan od rimskih Papa, koji je od tuče, po predanju, spasio vinogradare. Njemu u čast se svake godine u Štrigovi održava i popularna vinska manifestacija “Urbanovo”.

24. lipanj – Sveti Ivan Krstitelj

Trsje se drugi put mora okopati, povezati, oplijeviti i poprskati. Poslije tog datuma se u vinogradu samo odstranjuju mladice, zaperci i prska.

10. kolovoz – Sveti Lovro

Dan sv. Lovre označava veliko odbrojavanje do berbe i postavljanje klopoteca koje je pratilo i pučko veselje, ova tradicija sačuvana je nekim mjestima i danas, ponajprije zbog praktične strane – buke koja je tjerala ptice.

klopotec_edit

24. kolovoz – Sveti Bartol (Bartolovo)

U vinogradima se podižu strašila, klopotci da plaše ptice, najveća napast su čvorci. To je i nagovještaj skorašnje berbe – trgatve, kad se prazne bačve uz veselicu, sočne zalogaje i staro vino. “Grožđe vinu daje ime, a bačva prezime”