Stari grad Zrinskih…

Unutar zidina ovog najvrjednijeg kulturno-povijesnog spomenika u Međimurskoj županiji krije se restoran i vinarija Shamper.

Osim po okruženju u kojem se nadopunjuju povijest, tradicija i moderni izričaj, poznati smo po tome što je naš jelovnik pripremljen od domaćih lokalnih namirnica koje savršeno prezentiraju kvalitetu domaće proizvodnje. Ove godine odlučili smo ići korak naprijed ili bolje reći četiri vijeka unatrag i omogućiti vam jedinstveni doživljaj jela koja su glavom i bradom jeli velikaši. Riječ je Večeri Zrinskih u Shamperu koja će se održati 20.1. s početkom u 18:00 sati.

Restoran Shamper

Zašto Večera Zrinskih? Naime, o postojanju kuhinje na čakovečkom dvoru svjedoče različiti pismeni zapisi već iz 1673. godine, a budući da se nalazimo u samom centru Starog grada Zrinskih nije nam bilo druge nego da krenemo u izazov pripremanja hrane po originalnoj recepturi iz doba velikaša.

Da bi sve bilo zaista originalno, inspiraciju smo crpili iz stare međimurske kuharice “Kuharska knjiga Čakovećkog dvora obitelji Zrinski” i povijesne knjige Darka Varge “Hrana, kuhinja i blagovanje u doba Zrinskih”.

Stara kuharica Zrinskih

Držali smo se svih receptura kako bi stvorili unikatan koncept u kojem prizivamo prošla vremena od prije četiri stoljeća!’ – riječi su kuhara iz Shampera.

Zanimljivo je da se u ovim kuharicama ne nalaze recepti koji striktno određuju mjeru i količinu namirnica te način kuhanja. Zapravo su recepti iz 17. stoljeća više nalik okvirnim smjernicama prema kojima se svatko mora sam snaći.

Jelen u papru, bistra juha od fazana sa žličnjacima, štuka kao bakalar… samo su neka od omiljenih jela velikaša koja se mogu naći za vašim stolom. Dođite u bistro i vinariju Shamper u atriju čakovečkog Starog grada i obogatite nepce novim (ili bolje reći, starim) kombinacijama okusa!

Odrezak jelena

Juha od fazana

Mjesto u restoranu možete rezervirati putem e-maila na info@shamper.hr ili telefonski na 099 2530 948. Uživajte u srcu Čakovca, Perivoju Zrinski i spremite nepce za enogastronomski doživljaj za kakav se rijetko pruža prilika!