Popularni Stanetinski vrh već je devedeset godina dom jednoj od starijih – tradicijskih međimurskih vinarskih obitelji Knehtl – Medenjak. Iako tradicija uzgoja vinove loze u ovoj obitelji traje skoro već stotinu godina, sudbina je htjela da intenzivna proizvodnja vina i vinove loze na ovom gospodarstvu započne tek devedesetih godina prošlog stoljeća. Oni se nalaze na samom ulazu u Sveti Urban, tu domovinu dobre kapljice u Međimurju, a uredno uređeni vinogradi koji okružuju kuću pokazuju da se radi o obitelji koja se u ovom poslu nije našla slučajno i koja ima namjeru stati na sam vrh međimurskog vinarstva.

Tradicija uzgoja vinove loze i proizvodnje vina na ovom dvorištu sada već polako prerasta u ozbiljnu vinarsku priču. Njoj u prilog idu i sorte koje se ovdje uzgajaju. Na 6 hektara površine raste 30 000 trsova sorti chardonnay, silvanac zeleni, pinot sivi, rizling rajnski, graševina, sauvignon i muškat žuti. No one ovdje samo ne rastu, one se ovdje pretvaraju u nagrađivana vina. Tako je ove godine na međunarodnom ocjenjivanju vina u restoranu Terbotz  njihov rajnski rizling nagrađen sa srebrom te silvanac zeleni i sauvignon s broncom.

IMG_0781_1575x1050

Posebno mjesto među njihovim vinima zauzima Urbansko, kvalitetna i svježa mješavina sortnih vina kojom će rado ugostiti svakog posjetitelja, dobrog namjernika. Za sve dobronamjerne posjetitelje pripremili su prostranu kušaonicu sa čak 60-ak sjedećih mjesta. Centralno mjesto u kušaonici zauzima veliki kamin koji joj daje poseban ugođaj, a s terase se pruža prekrasan pogled na vinograde koji je okružuju. Važnost sljubljivanja vina s hranom prepoznali su odmah na početku. Tako u svojoj ponudi imaju domaći sir s vrhnjem i meso z tiblice pripremljeni po starinskom receptu. A tu su još i turoš te domaći kruh, razna peciva i mnoge druge međimurske delicije koje si savršeno pašu s njihovim vinima. Za svoje posjetitelje organiziraju vođene degustacije, a domaćini će vam drage volje objasniti kako spojiti vina s hranom na najbolji mogući način.

Marljivi rad i ozbiljnost, ali i ljubav prema radu na međimurskoj grudi razlog su zbog čega gospodarstvo obitelji Knehtel – Medenjak stalno raste, a iskustva stečena kroz godine pretaču se u najbolja vina na ulazu u Sveti Urban.