Dugovječnost vinske proizvodnje obitelji Štampar u Svetom Urbanu do danas su jamčila i jamče njezina predana pokoljenja, zaljubljenici u zemlju iz koje se rađa njezino najbolje. Oni, Štamparovi, zagovornici su sveg smisla koje ima vinogradarstvo, dajući sa svakom novom ljetinom dodatnu čar progovaranju istine iz vina.

Njihova je riznica dovoljno bogata da udovolji znalcima, površnim promatračima, radoznalim laicima. Što čuvaju u podrumima? Za početak, međimurski vinski brand – Pušipel classic, žutozelene boje s mirisom suhog sijena, agruma, cvjetnih primjesa. To rasplesano živahno vino ima jednako takve kiseline i malo neprovrelog sladora.

Najukusniji je kad se poslužuje temperiran na 10 do 12 stupnjeva Celzijevih, kao i većina njihovih vina, izuzev pravih poslastica koje ostavljamo za posljednje retke. Sorta kojoj se pripisuje dugovječnost u boci, Chardonnay, osvježavajuće je vino s mirisom voća, umjerene alkoholne jakosti. Nepce će vam biti zahvalno jer će gorkast, blago pikantan okus koji se zadržava na koncu – osvježiti vaš dan. Isto vrijedi i za Chardonnay sur lie, vino za zahtjevne i željne punog doživljaja. Okusom bogato vino specifične je svježine i sjajno žute boje, s mirisom na kruške i jabuke. Na kraju ostavlja drvenaste mirise i okus lješnjaka u ustima.

_MG_2669-5 (Large)

Kažu da je

Muškat žuti vino za žene, a kako svijet voli žene, to je vino za svakoga. Žutozelene boje, intenzivnog cvjetnog i muškatnog mirisa, to je vino uvijek svježe. Zahvaljujući dobrom omjeru kiselina, Štamparov je Muškat žuti uravnotežen, primjeren svakoj prilici i pritom uvijek dobar odabir. Graševinu vole zahtjevni, jer to je vino suzdržano po svim kriterijima. Od ugodnog nenametljivog mirisa do voćnih nota koje se osjećaju nakon deset do petnaest minuta u čaši. Vino za strpljive i probirljive.

Brojni su oni koji odabiru Silvanac zeleni u svakom raspoloženju, jer to je vino diskretno, a osvježavajuće, blagih kiselina, ugodnog retrookusa. Kiselkast je, vraća životnu radost onome koji ga pije, baš kao što i svježe ubrana jabuka osvježava onog koji je kuša.

 

Ima li zavodljivijeg vina

… od Sauvignona? Voli ga cijeli svijet. I svugdje je živahan, lagan, gospodski. Zelenkastožute boje, vrlo bogatog mirisa podsjeća na limetu, na bazgin cvijet. To atraktivno vino godi izbirljivima, ugodno iznenađuje uz većinu jela i uvijek je dobro društvo. Rajnski rizling obitelji Štampar u sebi nosi citrusne nove. Ozbiljno je to vino, gorkastih tragova na nepcu koji se kasnije oblikuju u blagu, osvježavajuću kiselost.

Za Pinot sivi kažu da je jedno od najzdravijih vina jer u sebi nosi najviše antioksidansa u odnosu na druge sorte. Štamparovi će o svom Pinotu sivom reći da je zrelo vino intenzivnog mirisa, s aromom jabuke koja se potom pretvara u biljne note. Blagih kiselina, solidnih alkohola i pikantnosti, također se poslužuje rashlađen na 10 do 12 stupnjeva C.

Tek koji stupanj više, 12 do 14 Celzijevaca, godi crvenoj mješavini Sveti Urban – Cabernet Sauvignon & Gamay. Crvenoljubičasta boja daje mu na posebnosti, a mirisi koji se izmjenjuju od biljnih do višanja i čokolade zavode i najsuzdržanije. Slasno vino blagih kiselina za sve prohtjeve.

Kasnoj berbi Muškata žutog teško je odoljeti. Slatkastog je okusa dakako, no svježe i rasplesano zahvaljujući neprovrelom šećeru. Na koncu se osjeća blago sladak okus prožet kiselinom, a to mu svakako daje prednost odabira kod sljubljivanja s pikantnim jelima (a ne uz desert kako bi se možda očekivalo od muškata). No, zato se Izbornu berbu Graševine s lakoćom odabire uz slatka jela. Ovo snažno vino u sebi nosi mirise kandiranog voća, agruma, biljne mirise. Snažno i kompleksno vino koje najbolje od sebe daje rashlađeno na 8 do 10 stupnjeva Celzijevih.

Što piju druga i treća generacija?

Izborna berba prosušenih bobica Graševine će vas osvojiti svojom izvrsnošću. Iznimno je slatko, miriše na med i cvijeće, limun i naranče. Izrazito gusto vino koje ćete na nepcu osjetiti još dugo vremena nakon ispijanja. Sve što mu trebate osigurati je 8 do 10 stupnjeva C.

Isto vrijedi i za veoma slatku Ledenu berbu Pušipel prestige. Odležavanje tijekom više godina osigurat će mu zlatnu boju, tercijarne arome u svoj svojoj punini. Najvažnije što valja znati o Ledenoj berbi Pušipel prestigea jest da mu dobar omjer kiselina i visoki alkoholi daju na dugovječnosti – toliko dugoj da ga vrijedi čuvati za drugu i treću generaciju nakon one koja ga je ubrala i odnjegovala. (AL)