Uskrs, kao najveći kršćanski blagdan, sa sobom, osim hrpe običaja, nosi i specifična jela koja se razlikuju od regije do regije.

Kajkavski naziv za Uskrs je Vuzem ili Vazam, što je ime koje dolazi od staroslavenskoga glagola „vzeti“, odnosno „uzeti“. Vuzem, naime, „oduzima“ post i nemrs te označava razdoblje slavlja (Isusova uskrsnuća!) i obilja koje slijedi nakon razdoblja odricanja. Zato je postkorizmeno razdoblje, koje obilježava i početak pojačanih poljoprivrednih radova, u Međimurju puno zasitnih i teških jela! Ona su trebala zadovoljiti potrebe radišnih seljaka.

Tako je kuhana šunka definitivni simbol međimurskih stolova o Uskrsu. U većini domova tijekom vazmenog razdoblja zauzima centralno mjesto. Gotovo jednako je važno i sve popularnije meso ‘z tiblice, koje uvijek dolazi u paketu sa slaninama (naglasak na drugome slogu!), odnosno kosanom mašću. Za dodatak tu su i kuhana jaja kao simbol plodnosti, hren kao simbol zdravlja (za čišćenje dišnih puteva nakon zimskih prehlada i hunjavica), mladi luk kao simbol početka nove sezone povrćarstva, rotkvice, sir (s vrhnjem ili sušeni)…

Međimurski perec

Umjesto običnog bijelog ili polubijelog kruha tu je perec, odnosno tradicionalni slatki uskrsni kruh (pinca), dok se kao napitak često poslužuje bijela kava. Zašto bijela kava? Radi se o kombinaciji jake crne „kave“ od cikorije i mlijeka. Popularna „Divka“, odnosno kava od cikorije još se naziva i „sirotinjskom“ kavom. Taj su napitak ispijale siromašne obitelji koje si nisu mogle priuštiti pravu kavu. Bijela kava tako predstavlja podsjetnik na korizmu i zimsko razdoblje iza nas, želeći nas otkloniti od pretjerivanja.

Šunka se kuha dan ili dva prije Uskrsa te se pritom samo kuša. Cijela je obitelj blaguje na sam Uskrs, nakon što je blagoslovljena. Valja obratiti pozornost i na činjenicu da se vazmeni običaji razlikuju od obitelji do obitelji! Tako se, na primjer, međimurski perec ne konzumira u svim dijelovima Međimurja, već se ponegdje spravljaju drukčiji kolači.

Na uskršnji blagoslov često se, uz vazmeni kruh, uzima i sol, jer te dvije namirnice predstavljaju jela koja se dijele gostima da bi im se iskazala dobrodošlica i gostoljubivost. Zato je važno nakon razdoblja odricanja imati ih u izobilju. Isto tako je važno dijeliti dobru volju i gostoprimstvo s drugima!