U svakom se kraju Lijepe Naše ove ukusne buce drugačije zovu. Negdje su krafne, negdje kroflini, kraflini, krafle, a negdje pokladnice. No bilo kako da se zovu, jedno im je zajedničko. Ukusne su i pravi su simbol fašnika!

Zašto nas baš fašnički dani podsjećaju na miris i okus krafni?

Slatki kolač od dizanog tijesta pržen u ulju (izvorno u svinjskoj masti), okruglog oblika sa svijetlim prstenom po sredini, punjen marmeladom, čokoladom i posipan šećerom u prahu…

Iako su poprilično jednostavne za napraviti, nekako je kod nas ostao običaj da se spremaju samo za vrijeme Fašnika. No zašto baš za fašničko razdoblje? Priča ide ovako.

Krafne su zapravo došle iz Austro-Ugarske pa se u Hrvatskoj i zadržao prilagođeni naziv krafna ili krofna. Pravi hrvatski naziv za krafne su pokladnice, a sama riječ potječe od poklada, običaja maskiranja, tj. od glagola “prerušiti se”.

Za vrijeme fašnika se prerušavamo i bez granica jedemo i pijemo i zabavljamo se!

Za vrijeme fašnika se prerušavamo i bez granica jedemo i pijemo i zabavljamo se!

Budući da je običaj da se za vrijeme karnevala prepuštamo strastima prije razdoblja odricanja (Korizme), tj. neobuzdanom uživanju u hrani, piću i zabavi pod maskama, tako su se i pripremala jela koja su teška, masna i koja se rade od luksuznih namirnica.

Jedno od takvih luksuznih jela su i krafne!

Krafne su nekada bile luksuz

Nekoć se u Međimurju i ostatku sjeverne Hrvatske u tri dana fašničke povorke jelo i pilo koliko bi se inače umjereno potrošilo u tri mjeseca.

Iako su krafne inače vrlo skromno dizano tijesto (kvasac, brašno, jaje, žlica-dvije šećera), prženo na masti, one su se pripremale samo na kolinju i pokladama. Pretpostavlja se da razlog bio luksuz trošenja velikih količina nekada dragocjenih namirnica.

To možemo vidjeti i po običaju obilaženja kuća uz pjesmicu

Velika repa, dugi klin,
Gazdarica, dajte jaja sim!

nakon čega je svaka gazdarica djeci dužna dati novaca, jaja i krafni.

Iako ove namirnice danas više nisu toliki luksuz, nekako je ostao običaj da se krofne pripremaju rijetko, gotovo samo u pokladno doba. Pa evo jednog recepta za ukusne krafne!

Recept za fašničke krafne

Recept za fašničke krafne

Okruglo savršenstvo posipano šećerom u prahu. Nema boljeg od fašničkih krafni

Sastojci:

  • 550 g glatkog brašna
  • 3 vrećice vanilin šećera
  • 5 žumanjka
  • 100 g maslaca
  • svježi kvasac
  • 150 ml mlijeka
  • 100 g šećera
  • 3 žlice ruma
  • korica limuna
  • 8 dcl suncokretovog ulja ili svinjske masti

U malo toplog mlijeka razmutite kvasac, dodajte prstohvat brašna i šećera. Ostavite da se tijesto digne.

Kad se kvasac digne, u posudu stavite brašno, dignuti kvasac, maslac sobne temperature, mlijekom, rum, limunovu koricu i šećer. Mijesite tijesto sve do kad se ne odvaja od posude. Ponovno pustite tijesto da se digne i još ga jednom premijesite.

Tijesto razvaljajte na debljinu od centimetar, a oblik krafni izrežite čašom ili kalupom. Ostavite tijesto da se diže otprilike 40 minuta i na kraju ispržite u dubokom ulju.

Dobar tek!