Pod maskama, natjecateljski, staleški, kongresni, Vinski… Bal. Svečani događaj koji okuplja istomišljenike, početkom 18. stoljeća je u Beču imao jednaku važnost kao i parlamentarni život. Politička elita učestalo je priređivala balove i za njihova održavanja lobirala, dogovarala, odlučivala. U domovini valcera, u domovini bala, danas svečane plesove organiziraju strukovni staleži. Od vlasnika kavana preko slastičara do glazbenika.

Kako u Beču, tako i kod nas, svakodnevne su se navade promijenile, ali ne i iskorijenile. Potreba ljudi da u ležernoj atmosferi opisuju i diskutiraju život jednako je živa i danas, no romantika i svečana atmosfera bala nemaju pravu zamjenu. I zato, na špicu hrvatskog zemljovida – u Međimurju – imamo Vinski bal. To svečano društveno okupljanje prirodno se uklapa u okruženje u kojem se događa.

Ceremonija u Terbotzu

Nema boljeg ambijenta za stvaranje ugođaja bala od kurije i restorana Terbotz u Železnoj Gori. To zdanje okruženo vinogradima i šumama, brdima i kotlinama, s pogledom koji dostiže mjesto na kojem se spajaju zemlja i nebo, i ovaj će put biti najbolji izbor za Vinski bal. Urbanovo, Dani vina u županiji Zrinskih, time i dalje traje, stavljajući krunu na zbivanja iz minulih tjedana.

 

Vrijeme susreta je sutra, u petak, 27. svibnja. Bal kakav domaćini vole prirediti svojim gostima, u sadržaj unosi podosta iznenađenja. Ležernoj ceremoniji pridružit će se atrakcije za oko i nepce na tanjurima i međimurska vina najboljih berbi. I nema bolje prilike od Vinskog bala da se izrekne vinska zdravica Petra Zrinskog, za što je interpretacija povjerena glumcu Jošku Ševi, a prema obrađenom tekstu Eugena Kumičića.

Ako je Bečki kongres u 18. stoljeću proglasio valcer kraljem plesova, tad je u Međimurskoj županiji Vinski bal kralj Urbanova.