Filozof, društveni reformator, pedagog i znanstvenik svjetskoga glasa dr. Rudolf Steiner rođen je 27. veljače 1861. u Donjem Kraljevcu. Po nacionalnosti Austrijanac, rođenjem Hrvat, ime ovog svestranog čovjeka danas otvara sva vrata u svijetu. Uz podatak o proslavi njegovog rođendana u Centru dr. Rudolfa Steinera donosimo i neke pojedinosti vezane uz njegov profesionalni život. 

Započeo je filozofskim radovima na spajanja znanosti i duhovnosti i to čini prvu fazu njegovog rada, koja je nastavljena projektiranjem i izgradnjom sedamnaest objekata. Među njima se posebno izdvaja centar svih umjetnosti Goetheanum u švicarskom Dornachu. Treća faza obilježena je utemeljenjem antropozofske medicine, biodinamičke poljoprivrede te osobito važne Waldorfske pedagogije koju danas prakticiraju vrtići i škole na 6 kontinenata.

Centar dr. Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu osnovale su Međimurska županija i Općina Donji Kraljevec 2007. Godine i pritom težili stvaranju ustanove koja će transferirati znanja i dobre prakse prema zainteresiranoj javnosti. Sjedište Centra je u zgradi bivše pošte, na tri etaže s preko 500 m2 korisne površine koju je, kao donator, pomogla obnoviti poznata obitelj Porsche. U sklopu su dva apartmana za prijem predavača, knjižnica s brojnim knjigama i publikacijama dr. Steinera te vlastiti biodinamički vrt.

14718597_1190045194397407_8327703560322844667_n

Rodna kuća dr. Rudolfa Steinera nalazi se u Ludbreškoj ulici 13 u Donjem Kraljevcu. U nju su 1860. godine uselili Franziska i Johann Steiner. On je bio telegrafist Austrijskih željeznica koje su iste godine u promet pustile prvu željezničku prugu na hrvatskom tlu, onu od Budimpešte do Pragerskog. Ubrzo im se rodio prvi sin Rudolf koji je 27. veljače 1861. kršten u katoličkoj Crkvi sv. Roka u Draškovcu.