Na dan svetog Jeronima, u subotu, 30. rujna u Štrigovi će se pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održati znanstveni skup “Josip Bedeković i njegovo djelo”. Manifestacija će započeti u 9 sati kad će se u crkvi sv. Jeronima u Štrigovi održati sveta misa.

Slijedi okupljanje u predvorju Osnovne škole Štrigova. Na skupu će se promovirati knjiga Josipa BedekovićaNatale solum magni ecclesiae doctoris sancti Hieronymi in ruderibus Stridonis occultatum“. Radi se o prijevodu knjige iz 1752. godine.

Organizatori skupa su Općina Štrigova, Župa sv. Marije Magdalene u Štrigovi, Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu, Društvo za povjesnicu Zagrebačke nadbiskupije Tkalčić Zagreb, Zrinska garda Čakovec, Družba “Braća Hrvatskoga Zmaja” – Zmajski stol Čakovec i Izdavačka kuća “Meridijani”. Supokrovitelji su Varaždinska biskupija i Međimurska županija.

Planirano je da se na znanstvenom skupu predstave glavne teze 13 referata (nakon 7. referata slijedi pauza). Za 14 sati predviđeno je predstavljanje hrvatskog prijevoda knjige Josipa Bedekovića, sada pod naslovom “Knjiga o sv. Jeronimu, Iliriku i Međimurju”.